Owsianka w pieczonym jabłku
Owsianka to moje idealne śniadanie. Przygotowuję ją w bardzo różnych wersjach: z owocami, bakaliami, na słodko, wytrawnie… Dziś zaś postanowiłam stworzyć kolejną wersję: owsiankę w pieczonym jabłku. Tym samym stworzyłam nie tylko idealne śniadanie, ale też deser. Uległam też weekendowemu kaprysowi i bardzo późne śniadanie, w pięknym wydaniu, zjadłam w łóżku.
Potrzebne sprzęty:
forma do pieczenia (na 4 jabłka — może być naczynie żaroodporne), papier do pieczenia, nożyk do wydrążenia jabłek (ja posiadam specjalny nożyk, ale można też użyć łyżeczki)
Składniki:
- 4 duże jabłka (najlepiej szare renety)
- 3/4 szkl płatków owsianych górskich *
- garść rodzynek
- garść ulubionych orzechów (użyłam niesolonych fistaszków)
- garść siemienia lnianego niemielonego
- łyżeczka przyprawy korzennej lub 2 łyżeczki cynamonu
- ok 3/4 szkl wrzątku**
- szczypta soli
- ulubiony miód.
*polecam płatki owsiane górskie (nie błyskawiczne) z Lidla — są bardziej miękkie niż inne płatki górskie, dzięki czemu zaparzają się szybciej.
**ilość wrzątku jest trochę zależna od rodzaju użytych płatków owsianych — po zalaniu ich wodą i odstawieniu na 10 minut powinna powstać gęsta owsianka, płatki powinny wchłonąć całą wodę; jeśli tak się nie stało, należy odlać nadmiar płynu.
Wykonanie:
Płatki owsiane połączyć ze wszystkimi składnikami (oprócz jabłek i miodu), następnie zalać wrzątkiem (wszystkie składniki powinny być przykryte wodą); odczekać ok 10 min. Jeśli w tym czasie owsianka nie zmięknie, należy jeszcze chwilę odczekać.
Wierzch jabłek odciąć nożem tak, by powstały „czapeczki”. Z wnętrz jabłek usunąć gniazda nasienne oraz niewielką ilość miąższu. Do powstałych otworów nałożyć powstałą wcześniej owsiankę, przykryć odciętymi czapeczkami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia; jabłka piec 15-20 minut w temperaturze 180 C. Upieczone jabłka najlepiej smakują delikatnie polane miodem. Smacznego.
*jeśli skórka mocno się zapiecze, zazwyczaj nie ma to wpływu na wnętrze jabłka; zapieczona mocno skóra łatwo odchodzi od owoców — nie wyrzucajmy więc jabłek, które mogą wyglądać na zbyt mocno zapieczone.