Owsianka w pieczonym jabłku

Owsianka w pieczonym jabłku

Owsianka to moje idealne śniadanie. Przygotowuję ją w bardzo różnych wersjach: z owocami, bakaliami, na słodko, wytrawnie… Dziś zaś postanowiłam stworzyć kolejną wersję: owsiankę w pieczonym jabłku. Tym samym stworzyłam nie tylko idealne śniadanie, ale też deser. Uległam też weekendowemu kaprysowi i bardzo późne śniadanie, w pięknym wydaniu, zjadłam w łóżku.

Potrzebne sprzęty:

forma do pieczenia (na 4 jabłka — może być naczynie żaroodporne), papier do pieczenia, nożyk do wydrążenia jabłek (ja posiadam specjalny nożyk, ale można też użyć łyżeczki)

Składniki:

  • 4 duże jabłka (najlepiej szare renety)
  • 3/4 szkl płatków owsianych górskich *
  • garść rodzynek
  • garść ulubionych orzechów (użyłam niesolonych fistaszków)
  • garść siemienia lnianego niemielonego
  • łyżeczka przyprawy korzennej lub 2 łyżeczki cynamonu
  • ok 3/4 szkl wrzątku**
  • szczypta soli
  • ulubiony miód.

*polecam płatki owsiane górskie (nie błyskawiczne) z Lidla — są bardziej miękkie niż inne płatki górskie, dzięki czemu zaparzają się szybciej.

**ilość wrzątku jest trochę zależna od rodzaju użytych płatków owsianych — po zalaniu ich wodą i odstawieniu na 10 minut powinna powstać gęsta owsianka, płatki powinny wchłonąć całą wodę; jeśli tak się nie stało, należy odlać nadmiar płynu.

Wykonanie:

Płatki owsiane połączyć ze wszystkimi składnikami (oprócz jabłek i miodu), następnie zalać wrzątkiem (wszystkie składniki powinny być przykryte wodą); odczekać ok 10 min. Jeśli w tym czasie owsianka nie zmięknie, należy jeszcze chwilę odczekać.

Wierzch jabłek odciąć nożem tak, by powstały „czapeczki”. Z wnętrz jabłek usunąć gniazda nasienne oraz niewielką ilość miąższu. Do powstałych otworów nałożyć powstałą wcześniej owsiankę, przykryć odciętymi czapeczkami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia; jabłka piec 15-20 minut w temperaturze 180 C. Upieczone jabłka najlepiej smakują delikatnie polane miodem. Smacznego.

*jeśli skórka mocno się zapiecze, zazwyczaj nie ma to wpływu na wnętrze jabłka; zapieczona mocno skóra łatwo odchodzi od owoców — nie wyrzucajmy więc jabłek, które mogą wyglądać na zbyt mocno zapieczone.

Zapraszam do sklepu online

Strona używa plików Cookies

Korzystając ze strony akceptujesz politykę prywatności i politykę plików cookies.