Korzenne dyniowe latte.

Korzenne dyniowe latte.

Czy grudzień kojarzy Wam się z zapachami przypraw korzennych? Rozgrzewających, aromatycznych, pieszczących wszystkie zmysły… Kocham te aromaty: cynamon, kardamon, kakao, imbir; uwielbiam, gdy cały dom wypełnia się zapachem. Gdy mogę zaś połączyć woń korzenną z obłędnym bukietem kawy – powstaje ideał! Dlatego wymyśliłam coś pomiędzy deserem, kawą i ciastem korzennym: dyniowe, roślinne latte!

Potrzebne sprzęty:

blender ręczny bądź kielichowy, wysokie naczynie do blendowania

Składniki:

140-160 gramów dyni pieczonej dyni bez skórki – po oddzieleniu skórki (w zależności od tego, czy chcemy wersję bardziej płynną, czy deserową zmniejszamy lub zwiększamy porcję dyni)

130 ml mocnej kawy (espresso)

40 gramów bardzo dojrzałego banana

200 ml mleka sojowego niesłodzonego

płaska łyżeczka przyprawy korzennej bez cukru (ja zrobiłam własną: kakao, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma)

2 łyżeczki neutralnego miodu (polecam rzepakowy bądź akacjowy)

szczypta soli


dodatkowo: 150 ml gorącego mleka sojowego do dekoracji (po zagotowaniu ubijam spieniaczem do mleka, aby powstała sztywna pianka)

przyprawa korzenna do dekoracji

Wszystkie składniki (oprócz dodatkowego mleka) blendujemy, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Jeśli zblendowane składniki są zupełnie chłodne, najlepiej podgrzać je ponownie w blaszanym kubeczku, by powstałe latte było ciepłe i przyjemne w spożywaniu. Przelać do ulubionych kubków, bądź filiżanek i udekorować ubitą mleczną pianką. Piankę posypać przyprawą korzenną.

A teraz…wygodny fotel i… smacznego!

*przepis na dwie duże porcje

Zapraszam do sklepu online

Strona używa plików Cookies

Korzystając ze strony akceptujesz politykę prywatności i politykę plików cookies.