Owsianka to podstawa gersonowskiego śniadania. Co zrobić jeśli mamy już dosyć owsianki? Polecam owsiane racuszki z jabłkiem!
- szkl płatków owsianych
- 1,5 ciepłej wody
- 2-3 jabłka
- cynamon
- opcjonalnie: miód, ulubiony owoc do dekoracji
Płatki zalewamy wodą, pozostawiamy ok 15 minut, aż zmiękną, następnie blendujemy. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w poprzeczne średniej grubości plastry, tak by powstały jabłkowe koła, wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka zamaczamy w zblendowanej owsiance(powstałe ciasto powinno być dość gęste) i układamy na rozgrzanej patelni. Opiekamy racucha z dwóch stron (bez dodatku tłuszczu) do momentu, aż swobodnie będą odchodzić od patelni. Delikatnie posypujemy cynamonem. Racuchy dobrze smakują również na zimno. Można podawać z dodatkiem miodu oraz innych ulubionych owoców.
Smacznego!