Owsianki korzenne.

Wersji ciastek owsianych jest chyba całe mnóstwo. Jadłam lepsze i gorsze rodzaje i postanowiłam stworzyć totalnie własną wersję, która będzie wilgotna, miękka i idealna na jesienno-zimową porę roku. Pachnące cynamonem i kakao. Idealne do kawki i herbatki. Co jednak dla mnie najważniejsze i zasadnicze: bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu. W stu procentach wegański, zdrowy słodycz, który może stać się pożywnym drugim śniadaniem lub przyjemnym podwieczorkiem.
Zaczynamy.

Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany (z ciemnymi plamami)
2,5 szklanki płatków owsianych
2 szklanki daktyli
2 łyżki powideł lub musu jabłkowego
1,5 szklanki rodzynek
3 garście wyłuskanych, rozdrobnionych orzechów włoskich
3 garście rozdrobnionych orzechów ziemnych
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki słonecznika
1-2 łyżki kakao
3 łyżeczki cynamonu
ćwierć łyżeczki kardamonu
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
2 szczypty soli

Daktyle zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż będą bardzo rozgotowane (będą przypominać powidła). Rodzynki namaczamy we wrzącej wodzie. Banany rozgniatamy widelcem w misce. Do rozgniecionych bananów dodajemy wszystkie pozostałe składniki łącznie z odsączonymi rodzynkami i daktylami. Wszystko bardzo starannie mieszamy, by składniki połączyły się bardzo dokładnie: powinna powstać lepka, wilgotna masa. Z powstałej masy formujemy płaskie placuszki, które układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem.
Ciasteczka pieczemy ok 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 140 C.

* Nie należy “przepiec” ciastek, z pieca powinny wyjść wilgotnie, sprawiając wrażenie lekko niedopieczonych. Po wystudzeniu należy nakryć ciastka folią, by nie traciły wilgoci.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: +48 668 166 010
63-300 Pleszew