Gerso Pizza.
Pizzę to chyba każdy lubi…? Tak mi się zdaje. Mnie przynajmniej bardzo czegoś choćby do pizzy podobnego brakowało. Trzeba było coś wymyślić. No i jest. Co prawda serka nie będzie :). Ale myślę, że to smakuje i bez zakazanego białego “owocu”.
Enjoy!
Spód pizzy.
- – 1 kg ziemniaków (około)
- 2-3 szklanki płatków owsianych
Ziemniaki ugotować w skórkach. Po ugotowaniu przecisnąć przez prasę lub utłuc tłuczkiem. Dodać płatki owsiane (zwykłe lub górskie, ale nie błyskawiczne). Wszystko razem połączyć i zagnieść ręką. (Jeśli powstałą masa będzie się wydawać nadal zbyt mokra, należy dodać więcej płatków owsianych – różnorodne odmiany ziemniaków mają różny poziom wilgotności, dlatego ilość dodawanych płatków owsianych trzeba ocenić na podstawie konsystencji powstałego ciasta ziemniaczanego – ciasto powinno dać się uformować w kulę, powinno również w miarę odchodzić od ręki). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ziemniaczaną masę wyłożyć na blachę, wilgotnymi rękami rozgniatać i formować cienki okrągły placek (im cieńszy placek, tym bardziej chrupiące ciasto powstanie). Piec ok 30-45 minut w tem. 180 C. (Spód powinien być przyrumieniony, powinien również z łatwością odchodzić od papieru– jeśli jest potrzeba należy piec dłużej).
- Gorący upieczony spód najlepiej przełożyć na rusztowanie, by nie zmiękł od powstającej pary.
- Spód można przygotować dzień przed spożyciem. Odgrzewany w piekarniku jest jeszcze bardziej chrupiący.
Smacznego.
2 Comments
wygląda pysznie;-)
dzięki 🙂